Svenskt Rhinologiskt Sällskap (SRS)
Aktuellt SRS
SRS-mötet 2023
SRS årliga möte hölls traditionsenligt på hösten, i ett något regnigt Göteborg, som dock lystes upp av det 80-tal näs- och bihåleintresserade som tog plats i föreläsningssalen på Hotel Post. Nytt för i år var att sponsorerna/utställarna äntligen hade ordentligt med utrymme, och detta dessutom i samma lokal som kaffet serverades i, vilket var till stor glädje för såväl deltagare som utställare!
Årets tema var ”Kronisk rinosinuit utan näspolyper” och detta avhandlades med bravur av samtliga föreläsare. En och annan näspolyp smög sig också in i det presenterade materialet. Uppdateringar angående användandet av biologiska läkemedel delgavs och bland annat nya spännande rön om mikrobiomets betydelse för rinosinuit presenterades. Årets inbjudne gästföreläsare, Andreas Leunig från München, höll en föreläsning kallad ”FESS: from Infundibulotomy to skull base surgery ‐ the versatility of endoscopy”. Middagen hölls även den på Hotel Post och var uppskattad men många tyckte att det var för lite dans, något som styrelsen tar till sig och arbetar på att ändra till nästa möte. SRS stipendium för bästa ST-föredrag vanns, i hård konkurrens, av Robin Natt och Dag Hakimi, för sitt arbete om komplicerad rinosinuit hos barn.
Det beslöts att nästa års möte ska tituleras ”Rinologins utmarker och gränsmarker” och kommer att gå av stapeln 10-11 oktober 2024 i Göteborg. Lokal är ännu inte bestämd. Gästföreläsare kommer att vara Manuel Bernal-Sprekelsen. Save the date!
Nya op-koder för frontalsinuskirurgi och sfenoidalsinuskirurgi sedan 1:e januari 23.
Utvecklingen inom den endoskopiska bihålekirurgin har utvecklats mycket de senaste decennierna. Ny teknisk utrustning, nya instrument och mer samlad erfarenhet har lett till nya kirurgiska tillvägagångssätt. Det som inte riktigt hängt med i denna utveckling är Socialstyrelsens åtgärdskoder. Det viktigaste är givetvis vad vi gör för och hur det går för våra patienter men det finns en stor poäng i att vi med våra åtgärdskoder ändå kan beskriva vad vi faktiskt åstadkommer i operationssalen. Är det någon som kan påminna sig om att ha gjort en trepanationav sfenoidalsinus på länge eller någon som kanske gjort någon annan operation på frontalsinus än just en trepanation?
De dysfunktionella åtgärdskoderna är något som diskuterats från och till i rhinologisverige och inte minst på SRS årliga sammankomster i Göteborg. Efter återväckande av frågan ett år och sedan förslag och godkännande av SRS ett par år senare och utarbetande av nya koder i samarbete med Socialstyrelsen är således några nya koderna implementerade sedan årsskiftet 22/23. En del av er kanske redan sett dessa dyka upp i era operationsplanerings- och journalsystem.
De nya koderna är:
DPB11 Endoskopiskt friläggande av frontalsinusrecessen, Draf I
DPB12 Endoskopisk resektion av frontalsinusgolvet, enkelsidig, Draf II
DPB13 Endoskopisk resektion av frontalsinusgolvet, dubbelsidig, och sammanbindning av frontalsinus, Draf III
DPB31 Endoskopiskt öppnande av sfenoidalsinusostiet
DPB32 Endoskopiskt resektion av sfenoidalsinus framvägg och intersinussepta
DJB30 Endoskopisk resektion av posteriora nässkiljeväggen
Åtgärdskoden för trepanation av sinus sphenoidale, DPA30, plockades bort i samma ögonblick som de nya infördes. Är det någon där ute som tänkt sig att göra en sådan så är nu chansen förbi.
Ulf Höckerfelt
ÖNH, SUS

Vårdprogram och riktlinjer
SRFA har tagit fram nationella riktlinjer för behandling med biologiska läkemedel vid kronisk rinosinuit med näspolyper (CRSwNP) med typ 2 inflammation.
Dessa hittar du på SFOHHs hemsida, under Vårdprogram, samt under fliken ”Kunskap och Kvalitet” – ”Vårdprogram och riktlinjer”