Svenskt Rhinologiskt Sällskap (SRS)
Svenskt Rhinologiskt Sällskap (SRS) är en intresseförening för näs-bihålesjukdomar och deras behandling. SRS bildades den 30/9 1993 i Skövde på initiativ av Hans Rundcrantz, Björn Petruson, Lars Malm och Börje Drettner. ”SRS skall verka för att förbättra kunnandet om näsan och bihålornas anatomi och fysiologi samt diagnostik och behandling av sjukdomar och deformiteter i näsa och bihålor. Sällskapet skall dessutom stimulera till utvecklingsarbete och forskning inom området.”
Sällskapet är öppet för alla ÖNH-kollegor och särskilt för ST-läkare under utbildning. (Man känner sig således kallad, snarare än att man blir kallad). Sällskapet träffas en gång per år under gemytliga former. Svenskt Rhinologiskt Sällskap bistår Svensk Förening för Otorhinolaryngologi samt huvud och halskirurgi, som expertpanel i frågor rörande näs och bihålesjukdomar och som referensgrupp för det Europeiska Rhinologiska Sällskapet.
Medlemskap i ERS
Medlemskap i ERS, som tidigare skett automatiskt i samband med att man anmälde sig till mötet kommer framöver att administreras annorlunda gentemot tidigare år. Olika regelverk gör att medlemskapet i ERS inte får hanteras på det viset som tidigare skett, utan förslag ligger just nu om att framöver fattas beslut varje årsmöte om närvarande medlemmar, som så önskar, kan anmälas som medlemmar även i ERS.
Aktuellt SRS
Inbjudan till Svenskt Rhinologiskt Sällskaps möte i Göteborg 10-11/10 2024
SRS årliga möte 2023 hölls traditionsenligt på hösten, i ett något regnigt Göteborg, som dock lystes upp av det 80-tal näs- och bihåleintresserade som tog plats i föreläsningssalen på Hotel Post. Mötet var välbesökt och vi hoppas på en god uppslutning även 2024.
Vi har bytt hotell och mötet hålls i år på Hotell Radisson i Göteborg, på temat: ” Rinologins utmarker och gränsmarker”. Årets gästföreläsare är Manuel Bernal-Sprekelsen.
Till programpunkten spontana timmen skulle vi vilja be er att komma in med förslag på bidrag i förväg så får vi i styrelsen fördela tiden på ett lämpligt sätt. Hör av er till någon av oss i styrelsen om ni har något av intresse att presentera.
På kvällen planerar vi som vanligt för en gemensam middag. Ange vid anmälan om ni inte vill delta på denna eller om ni har allergier, är vegetarianer/veganer eller liknande.
Hotell Radisson lämnar rabatt på ordinarie rumspris om man följer länken:
https://www.radissonhotels.com/sv-se/hotell/radisson-blu-gothenburg-scandinavia
Under rubriken Valda priser, väljer man Kampanjkod och fyller i SRS2024
Vill/skall man inte betala själv (lämna kortuppgifter) lämnar man länken till den som skall faktureras på kliniken.
För att hotellet ska kunna fakturera, behöver de information (epost) med fullständig fakturainformation med organisationsnummer och fakturaadress.
Är det e-faktura behöver de info om det.
Den som beställer på kliniken kan i så fall maila till group.scandinavia.gothenburg@radissonblu.com samt då ange SRS.
Under rubriken Valda priser, väljer man Kampanjkod och fyller i SRS2024
Vill/skall man inte betala själv (lämna kortuppgifter) lämnar man länken till den som skall faktureras på kliniken.
Priset för årets möte inklusive middag är 2500 SEK. Detta inkluderar även ett års medlemskap i ERS och tillgång till Rhinology online 2024.
Sista anmälningsdag och betalningsdag är 31/5. Avgiften betalas in på PG 30 40 01-1. Ange namn på inbetalningen annars blir den svår att spåra.
30 april är sista datum för att anhålla om att presentera ST-föredrag på mötet.
Anmälan görs till anton.bohman @akademiska.se
Ange namn, arbetsplats, eventuella allergier och matpreferenser samt om ni inte önskar delta i middagen.
Den 10/10 har SRS sitt årsmöte. Ni inbjuds härmed till detta och dagordning kommer att presenteras på SRS hemsida närmare mötet. Om ni vill inkomma med motioner så är ni välkomna att skicka dessa till någon i styrelsen.
Varmt välkomna! SRS styrelse
Nya op-koder för frontalsinuskirurgi och sfenoidalsinuskirurgi sedan 1:e januari 23.
Utvecklingen inom den endoskopiska bihålekirurgin har utvecklats mycket de senaste decennierna. Ny teknisk utrustning, nya instrument och mer samlad erfarenhet har lett till nya kirurgiska tillvägagångssätt. Det som inte riktigt hängt med i denna utveckling är Socialstyrelsens åtgärdskoder. Det viktigaste är givetvis vad vi gör för och hur det går för våra patienter men det finns en stor poäng i att vi med våra åtgärdskoder ändå kan beskriva vad vi faktiskt åstadkommer i operationssalen. Är det någon som kan påminna sig om att ha gjort en trepanationav sfenoidalsinus på länge eller någon som kanske gjort någon annan operation på frontalsinus än just en trepanation?
De dysfunktionella åtgärdskoderna är något som diskuterats från och till i rhinologisverige och inte minst på SRS årliga sammankomster i Göteborg. Efter återväckande av frågan ett år och sedan förslag och godkännande av SRS ett par år senare och utarbetande av nya koder i samarbete med Socialstyrelsen är således några nya koderna implementerade sedan årsskiftet 22/23. En del av er kanske redan sett dessa dyka upp i era operationsplanerings- och journalsystem.
De nya koderna är:
DPB11 Endoskopiskt friläggande av frontalsinusrecessen, Draf I
DPB12 Endoskopisk resektion av frontalsinusgolvet, enkelsidig, Draf II
DPB13 Endoskopisk resektion av frontalsinusgolvet, dubbelsidig, och sammanbindning av frontalsinus, Draf III
DPB31 Endoskopiskt öppnande av sfenoidalsinusostiet
DPB32 Endoskopiskt resektion av sfenoidalsinus framvägg och intersinussepta
DJB30 Endoskopisk resektion av posteriora nässkiljeväggen
Åtgärdskoden för trepanation av sinus sphenoidale, DPA30, plockades bort i samma ögonblick som de nya infördes. Är det någon där ute som tänkt sig att göra en sådan så är nu chansen förbi.
Ulf Höckerfelt
ÖNH, SUS
Vårdprogram och riktlinjer
SRFA har tagit fram nationella riktlinjer för behandling med biologiska läkemedel vid kronisk rinosinuit med näspolyper (CRSwNP) med typ 2 inflammation.
Dessa hittar du på SFOHHs hemsida, under Vårdprogram, samt under fliken ”Kunskap och Kvalitet” – ”Vårdprogram och riktlinjer”